Paint Tool SAI in English

Paint Tool SAI => News => Topic started by: restorer on January 28, 2010, 04:11:54 PM

Title: SAI FAQ
Post by: restorer on January 28, 2010, 04:11:54 PM
Q. It is free?
A. English pack, launcher, brushes, translation - it all for free. Program itself is not free, is trialware.

Q. So major advantage of the fan made pack is that, it doesn't have a trial date because it is free?
A. Ren: Nope, the translation itself is free of course, but you have to buy Sai to actually use it :3

Q. My trial ended what can I do ?
A. hmmm... buy it?

Q. So if you pay for the full version is there still a time trial on it
A. Ren: No, of course not! Once you pay you get a code to use with Sai and the trial period disappears :3

Q. On one of my computers, I downloaded Sai 1.01. So if I buy it, I would have to uninstall Sai 1.01, download Sai 1.00 from the official site, and download the language.conf?
A. sgiff: No just register, get a license code from the download site and paste it in the application folder and your good to go.  You don't need to uninstall anything.

Q. I downloaded the paint tool sai from here, and I have a question. is this the trial one that disappers in like 30 days or this last forever. because in the Japanese SAI site they let peple download their trial one but for only 30 days.
A. This version has no differences from original one (except additional brushes and textures), so yep, it is 30 day trial.

Q. I purchase the license to have the sai program and download the program itself, and then i download this translatio, and then...
A. parfhelbelia: Replace your language.conf with restorer's file. place SAI digital license file e.g. "00000numbersblahblah.slc" in your SAI folder and ENJOY

Q. Is the software itself included ? or is it just the language file ?
A. If you will spend a second and click "[Read more...]" next to "PaintTool SAI English Pack 1.1.0 Full" on home page, you will see message: "This installer will install english pack, sai programm itself and necessary shortcuts." - yep, software included.

Q. Um, this has probably already been asked, but when you download it, do you need the real SAI already downloaded?
A. Real SAI (latest version from official site) is included into Full pack.

Q. When I try to open mine it says something about Administrator needed or something like that. Help?
A. Yep, when SAI starts first time, it need Admin rights. Right click on SAI executable, than click "Run as administrator"

Q. And I can buy the license and put it into the appropriate folder of... the English Pack? And it will work?
A. Yep, you can do it

Q. I have both of paint tool sai do i have to pay for both of them?
A. Nope. please read original license (on japanese site) for more information about licensing.

Q. Does anyone know ifthe fan-made version is compatible with the new mac os?
A. No, SAI available only for Windows. You can either install Windows via BootCamp or install Windows using some virtual machine.

Q. I don't have the smarts to convert yen to dollars.
A. Kaetemi: Just type "5250 yen to usd" or "5250 yen to eur" (without quotes) into google

Q. Whenever I try to start SAI after I buy it, my computer says that I can't open it because it's a file that my computer can't use. It's a .SLC file btw
A. You should download this .slc file somewhere, than copy&paste it in SAI installation folder (it can be "C:\Program Files\Paint Tool Sai English Pack", "C:\Documents And Settings\<User name>\Local Settings\Application Data\Zame\Paint Tool SAI English Pack" or wherever you install it).
Title: Re: SAI FAQ
Post by: restorer on January 28, 2010, 04:13:18 PM
Wery first version of SAI FAQ.
If you have any ideas about FAQ Questions and Answers, please feel free to post here.
Title: Re: SAI FAQ
Post by: JenniferThaLeafeon on February 04, 2010, 06:54:10 AM
can i draw without  buying it :-\
Title: Re: SAI FAQ
Post by: restorer on February 04, 2010, 11:50:03 AM
sure, 30 day trial.
Title: Re: SAI FAQ
Post by: sansexperience on February 12, 2010, 01:23:02 PM
C: Hi. I just wanted to let everyone know that there has been a (relatively simple!) fix for using SAI in MAC OS X.

http://biancajo.com/blog/?p=35

You can read about it there. I've checked it out, it's safe.

I just haven't been able to test it on a Mac ^-^;;;

I was just preparing for when I do get a Mac, I need my SAI after all.(sai is love :D)
Title: Re: SAI FAQ
Post by: parfhelbelia on February 22, 2010, 12:57:45 PM
C: Hi. I just wanted to let everyone know that there has been a (relatively simple!) fix for using SAI in MAC OS X.

http://biancajo.com/blog/?p=35

You can read about it there. I've checked it out, it's safe.

I just haven't been able to test it on a Mac ^-^;;;

I was just preparing for when I do get a Mac, I need my SAI after all.(sai is love :D)


Someone got it work while some are not. And some got pen pressure while other some are not. D :
Title: Re: SAI FAQ
Post by: Aki-sama on November 18, 2010, 08:11:31 PM
Hey, just wanted to know that after the 30 day trial and I buy the license, how long the license lasts for? Do we have to buy a new license every year, or is it a one-off payment ?

Cheers

Title: Re: SAI FAQ
Post by: restorer on November 19, 2010, 01:39:25 AM
Hey, just wanted to know that after the 30 day trial and I buy the license, how long the license lasts for? Do we have to buy a new license every year, or is it a one-off payment ?

once you get license, you can use it forever.
Title: Re: SAI FAQ
Post by: kaiya on December 05, 2010, 06:59:27 PM
Hi there, I'm having a bit of bother with my program. I just got a new computer and every time I open Sai it tells me that the system ID in software license certificate is wrong. I've already paid for the program on my old laptop but now when I use the same file on my computer it says trial day in the top corner. Please tell me I don't have to pay for the program file again now that I'm using a new computer.
Title: Re: SAI FAQ
Post by: restorer on December 05, 2010, 07:05:50 PM
You should receive new license file (you don't need to pay again, just download new license file for new ID)
Title: Re: SAI FAQ
Post by: restorer on August 12, 2011, 06:48:43 PM
How to buy a Paint Too SAI

1) go to https://www.systemax.jp/en/sai/purchase.php
2) click "Agree"
3) Fill form (Quantity: 1, Email Address: your email address, Full Name: your name, Address: address)
4) Click "Next >>"
5) DO NOT close page
6) Wait for email from SYSTEMAX (subject: "SYSTEMAX Online Shop", from: shop@systemax.jp)
7) Copy "Confirmation No." from Email and paste it on page (I hope you read item #5 and didn't close page)
8) Click "Next >>"
9) Purchase SAI via PayPal
10) You should receive another email from SYSTEMAX (subject: "SYSTEMAX Online Shop", from: shop@systemax.jp). It will look like that: http://images.detstwo.com/view/Rb5QgH.png

11) go to https://www.systemax.jp/en/license.html, DO NOT close the page.
12) Open last email, received from SYSTEMAX (subject: "SYSTEMAX Online Shop", from: shop@systemax.jp, looks like http://images.detstwo.com/view/Rb5QgH.png)
12) copy from last email received from SYSTEMAX: "Software License Number" and "Certificate Download Password" to opened page. DO NOT copy "Password Character Type" - is not required.
13) DO NOT close page
13) Open Paint Tool SAI, click "Others" (in menu), click "System ID"
14) Copy System ID and paste it on opened page in "Your PC's System ID"
15) Click "Download Software License Certificate"
16) Download certificate file ("sai-<some numbers here>.slc", for example "sai-010021195166.slc") and save this file on Desktop
17) DO NOT run this file
18) Read this: http://sai.detstwo.com/smf/index.php?topic=1515.msg4937#msg4937
Title: Re: SAI FAQ
Post by: amethyst3551 on July 29, 2012, 04:30:35 AM
hi, i really need help, please reply!!
so i got the trial version, and after a few days, i tryed to open it, and it said: 'paint tool sai has been moved' i ignored it.
a few weeks after that i tryed to buy the full version. i bought every thing and did everything up until the point i need my system id
thing is, i cant open my trial version to get it D':
PLEASE HELP!!!!!!!!!!!!
thank you so very much!
Title: Re: SAI FAQ
Post by: Heatherheart on February 23, 2013, 06:08:04 AM
Okay i have a few questions about SAI,

I want to download the program, are their any viruses or things I should look for?


Do you pay monthly and how much?

Thank you, c: I am finished        :-*
Title: Re: SAI FAQ
Post by: restorer on February 23, 2013, 10:17:39 AM
Quote from: Heatherheart
Okay i have a few questions about SAI, I want to download the program, are their any viruses or things I should look for?

No viruses.

Quote
Do you pay monthly and how much?

Zero for trial version (30 days). About $50 (just once) for full version.
Title: Re: SAI FAQ
Post by: tora-chan on February 24, 2013, 07:01:32 PM
um, recently my sai closed its self due to an error and the picture i was doing wasnt saved  :'( but i found a tmp file but how do i open it in sai again? ::)
Title: Re: SAI FAQ
Post by: sskriblo on October 25, 2013, 05:57:13 PM
Hello,
I've install Russian version from this site: http://sai.detstwo.com/sai/ru/# (http://sai.detstwo.com/sai/ru/#)
When month passed this program renamed from "Paint Tool SAI" to "Easy Paint Tool SAI". But still works well.
I've not bought payed version yet.

Could somebody explain me what happened and why it still works?

Thanks and Regards,
Sergey
Title: Re: SAI FAQ
Post by: sparky60 on December 03, 2013, 11:46:26 PM
When I open it, there is no canvas, how do I get the canvas out?
Title: Re: SAI FAQ_After purchase the resolution is not math.
Post by: blackcat724 on June 04, 2014, 10:26:56 AM
Hi, I just bought the license, and at the same time I copied the license file into the Sai folder, and restarted Sai, the resolution of my wacom pad changed. Whenever I was in the program window of Sai, my cursor stayed at the left corner of the screen, or not fit the real resolution. and when I switched to another program or anything else, my pen could be used again.
I use two screens, i'm not sure if that's the reason. but before I purchase the license, everything works fine.

Hope anybody could help~
Thanks~
Title: Re: SAI FAQ_After purchase the resolution is not math.
Post by: CaseyCorrupted on June 05, 2014, 05:52:35 AM
Hi, I just bought the license, and at the same time I copied the license file into the Sai folder, and restarted Sai, the resolution of my wacom pad changed. Whenever I was in the program window of Sai, my cursor stayed at the left corner of the screen, or not fit the real resolution. and when I switched to another program or anything else, my pen could be used again.
I use two screens, i'm not sure if that's the reason. but before I purchase the license, everything works fine.

Hope anybody could help~
Thanks~
Hi~ Here's are some possible fixes:
1: In SAI, at the top, Click on Others(it may be called something else depending on your translation, either way it's all the way to the RIGHT). Choose OPTIONS from the drop down menu, then go to the DIGITIZER SUPPORT tab(it's always in the middle). Make sure COORDINATE MODE is set to PEN.
Restart SAI, and your problem should be fixed.

If that doesn't work, then:
2: Open up your WACOM Tablet settings, have SAI running, select the Tablet Mapping options and make sure SCREEN AREA is set to FULL, or MONITOR 1(or whichever monitor you're primarily working in).

That should do the trick~ In the event it doesn't, however, try uninstalling your WACOM drivers and then reinstalling.

If none of this helps idk what else to try :c

Hope you get it resolved~!
Title: Re: SAI FAQ
Post by: Otakaton Drawing on July 03, 2014, 08:57:20 AM
Please build a Paint Tool Sai in iOS and Android Versions!!!  :'(
Title: Glitch maybe?? Idk
Post by: kingoftheravens on March 22, 2016, 02:27:50 AM
Every time I open SAI, it does not show the brushes/colors/layers. It is just the grey background and the bar at the top. It can open pictures but you can only use the selector tool. I have tried completely uninstalling the program and reinstalling it but it hasn't worked...
Title: Re: SAI FAQ
Post by: PoppyMax73 on April 01, 2016, 09:30:37 AM
I have Windows 10 and it's not letting me download the software license. It's not letting me go back to Windows 7. Help please. :'(
Title: Re: Glitch maybe?? Idk
Post by: obtusity on April 04, 2016, 08:20:53 AM
Every time I open SAI, it does not show the brushes/colors/layers. It is just the grey background and the bar at the top. It can open pictures but you can only use the selector tool. I have tried completely uninstalling the program and reinstalling it but it hasn't worked...

Tab key, or Window menu, Hide Command Panels (this toggles panel display on and off for more drawing room).
Title: Re: SAI FAQ
Post by: obtusity on April 04, 2016, 08:26:06 AM
I have Windows 10 and it's not letting me download the software license. It's not letting me go back to Windows 7. Help please. :'(

Works fine for me in Windows 10. Check your system ID (Others menu), may have changed after upgrading to Windows 10 (will definitely have changed if you got a new computer with Windows 10 installed). License number and password should still be the same as in the email sent to you when you purchased the license. Save the license file directly into the main Sai folder.

Install and use Chrome or Firefox rather than Internet Explorer or Windows 10 Edge browser.
Title: Re: SAI FAQ
Post by: PoppyMax73 on April 05, 2016, 06:01:49 AM
The thing is that whenever I try to open the software license, I have to open it with something/app.
Title: Re: SAI FAQ
Post by: obtusity on April 05, 2016, 11:47:31 AM
The thing is that whenever I try to open the software license, I have to open it with something/app.
Nah, you need to save it, not open it.

If your web browser isn't letting you save it, you need to either:

For the sake of the little shreds of sanity to which I still cling, I prefer the second option.
Title: Re: SAI FAQ
Post by: Rin Dragneel on August 25, 2016, 09:47:08 AM
Im new to sai and ive seen vidoes of people doing pixle art with it. i have bought the full version now and i cant seem to see the "binary" tool they use for pixle art. do i have to dowload something or is there something wrong with my version of paint tool sai. :'(
Title: Re: SAI FAQ
Post by: Sunless Skies on October 06, 2016, 09:12:17 PM
Another question that may need to be answered is:
Can you use sai after the license has expired?

The answer?: yes. You just loose the ability to save images, and to open existing images. You can just copy and paste existing single layer images to imitate opening them, and use snipping tool to save.
Title: Re: SAI FAQ
Post by: Sunless Skies on October 06, 2016, 09:14:05 PM
Im new to sai and ive seen vidoes of people doing pixle art with it. i have bought the full version now and i cant seem to see the "binary" tool they use for pixle art. do i have to dowload something or is there something wrong with my version of paint tool sai. :'(

Have you checked the whole list? there are 4 tools further down. If not, have you tried right-clicking an empty space? It should be here as it is default.
Title: Re: SAI FAQ
Post by: Sunless Skies on October 06, 2016, 09:17:10 PM
When I open it, there is no canvas, how do I get the canvas out?

file - new canvas - change size as necessary and say press ok
Title: Re: SAI FAQ
Post by: Sunless Skies on October 06, 2016, 09:20:57 PM
No viruses.

Zero for trial version (30 days). About $50 (just once) for full version.

Price depends on zone. It is $60 in Australia, and cheaper in america(im too lazy to check right now)
Title: Re: SAI FAQ
Post by: Sunless Skies on October 06, 2016, 09:23:20 PM
Hello,
I've install Russian version from this site: http://sai.detstwo.com/sai/ru/# (http://sai.detstwo.com/sai/ru/#)
When month passed this program renamed from "Paint Tool SAI" to "Easy Paint Tool SAI". But still works well.
I've not bought payed version yet.

Could somebody explain me what happened and why it still works?

Thanks and Regards,
Sergey

Renaming an application will generally not do anything to you. Also, as the app is not used online, versions that already work will not necessarily need to be replaced for something as simple as a name change. I would still advise checking to see if they added new features to the app with the update.